Orfeo Underground

Theatermaker ★★★★★ Volkskrant, Trouw ★★★★

Monteverdi's Orfeo in een nieuw muzikaal jasje
Bij zonsondergang bent u te gast op het ondergronds huwelijksfeest van Orfeo en Euridice. Gitarist Eric Vaarzon Morel speelt prachtige flamenco, het geluk van de geliefden kan niet op! Maar dan... een huiveringwekkende kreet, de muziek stopt. Monteverdi's Orfeo in een nieuw muzikaal jasje, op een heel bijzondere locatie. Holland Opera nodigt u uit getuige te zijn van deze moderne versie van de eerste opera uit de muziekgeschiedenis!

Orfeo Underground op de muziek van Monteverdi verrijkt met de hedendaagse klanken van de flamencogitarist Eric Vaarzon Morel en DJ Qbical. Met elke week een ander koor: Vocaal Ensemble Venus, Nieuw Bach Ensemble en Vocaal Ensemble Coqu.

De voorstelling én het publiek verplaatsen zich per scène. Dit is een totaal andere manier om opera te beleven en nog nooit eerder vertoond in Nederland! Het eerste deel van de voorstelling is actief (20 minuten) en het tweede deel zittend op de tribune.

Trailer

Makers

CREATIVES
Muziek: Claudio Monteverdi – Eindregie: Joke Hoolboom – Regie koren: Ralph Kooijman – Muzikale leding: Niek Idelenburg – Lichtontwerp: Maarten Warmerdam – Geluidsontwerp: Tom Gelissen – Soundscape: DJ Qbical – Choreografie dans: Jack Timmermans - Kostuums: Sophie Ketting & Ineke Duivenvoorde – Grime: Bernadette Hilhorst – Dramaturgie: Carel Alphenaar

CAST
Orfeo: Florian Just – Charon & Pluto: Wiebe Pier Cnossen – Pastore: Sinan Vural – Pastore: Jeroen de Vaal – La Musica: Martha Bosch – Messagiera/Speranza: Rosina Fabius – Proserpina: Elvire Beekhuizen – Ninfa: Tamar Niamut

DANS
Euridice 1: Jenia Kasatkina – Euridice 2: Margreet Nuijten

MUSICI
Flamencogitaar: Eric Vaarzon Morel – Theorbe: Israel Golani – Viool: Laura Bruggen – Viool: Machteld van Delft – Atviool: Tom Moonen – Cello: Diederik van Dijk – Bas: Norma Brooks

Koor  21 t/m 24 mei : Vocaal Ensemble Venus (Utrecht) – Koor 28 t/m 31 mei: Nieuw Bach Ensemble (Amersfoort) – Koor 4 t/m 7 juni: Vocaal Ensemble Coqu (Utrecht)

Arrangementen

Dinerarrangement | Menu Orfeo Underground bij wereldrestaurant Dara
Dara is gevestigd in een uniek sprookjeskasteel nabij de historische stadspoort van Amersfoort. Dé ontmoetingsplaats aan de Eemhaven. Het is een wereldrestaurant met een eigentijds oosters tintje. Laat u en uw gezelschap voorafgaand van de voorstelling Orfeo Underground, geheel in de watten leggen. We ontvangen u met een glas feestelijke bubbels en een heerlijke amuse. Geniet van een 2-gangen diner startend met een selectie van dara's kleurrijkste gerechten. Gevolgd door een rijke samenstelling van mezzes en tajines, dit alles geserveerd met bijgerechten.

Groepsarrangement vanaf 8 personen
Met een groepsarrangement profiteert u van een aantrekkelijke korting op toegangskaartjes. Daarnaast zijn in het arrangement 3 extra's inbegrepen; een diner bij restaurant Dara, een inleiding op de opera en een programmaboekje met de teksten uit de opera. Een groepsarrangement geldt voor groepen vanaf 8 personen.

Locatie

Parkeergarage Eemhuis
Eemplein 71, 3812 EA Amersfoort

Recensies

THEATERKRANT ★★★★★
Oswin Schneeweisz, gezien op vrijdag 23 mei 2014

Orfeo en Euridice schitteren in een parkeergarage | Lees de hele recensie!
"Holland Opera heeft het weer gedaan! Vorig jaar scoorde het gezelschap uit Amersfoort, dat naam maakte met bijzondere producties op bijzondere locaties, vijf sterren voor de Blauwbaard bij Fort Rhijnauwen. Nu verdient de club rond regisseuse Joke Hoolboom en dirigent Niek Idelenburg opnieuw vijf sterren voor een overrompelend mooie Orfeo. (...) Wederom is Holland Opera erin geslaagd om een eeuwenoud werk (de eerste echte opera uit de muziekgeschiedenis van Claudio Monteverdi) op een eigentijdse en aansprekende wijze vorm te geven zonder het origineel geweld aan te doen. Orfeo en Euridice – hoe kan het ook anders in een parkeergarage – arriveerden zelfs in een witte Cadillac. Muzikaal is deze Orfeo eveneens een topproductie met een uitstekend koor, een perfect spelend ensemble en een overtuigende cast. (...) Kortom, niet omkijken en linea recta naar de Eemgarage. Orfeo is daar nog tot en met 7 juni te zien en te horen."

TROUW ★★★★
Anita Twaalfhoven, gezien op 24 mei 2014

Holland Opera, Orfeo Underground | Lees de hele recensie!
"Voor een mythische onderwereld is de ondergrondse Eemparkeergarage in Amersfoort de perfecte locatie. Holland Opera speelt Monteverdi's opera Orfeo Underground, en het publiek draagt koptelefoons die de klank van een operazaal bieden. (...) De zangers ontvangen het publiek op de stevige beat van een DJ op het bruiloftsfeest van Orfeo en Euridice. In een witte caddilac met open dak komen ze aanrijden te midden van hun meedansende gasten. (...) De beat gaat dan verrassend harmonisch samen met het orkest. Het geeft de ruim 400 jaar geleden gecomponeerde muziek een ongekunsteld moderne klank. Na Blauwbaard, die vorig jaar bij Fort Rijnauwen speelde, is Holland Opera er opnieuw in geslaagd een opera op een verrassende locatie tot leven te wekken."

VOLKSKRANT ★★★★
Annette Embrechts, gezien op 23 mei 2014

Holland Opera, Orfeo Underground | Lees de hele recensie!
"Alleen al voor het lef een opera in een parkeergarage te zingen, verdient Holland Opera een extra ster. Hoe toepasselijk om hier Monteverdi's Orfeo te brengen. (...) De opening is een vondst: een opzwepend bruiloftsfeest, waarin flamencogitarist Eric Vaarzon Morel Monteverdi's compositie hartstochtelijk optilt en DJ Qbical zijn beats laat flipperen tussen parkeerpilaren. Indrukwekkend zijn de dwalende spoken en de vleug flamenco in het kamermuziekensemble."

NRC ★★★
Merlijn Kerkhof, gezien op 23 mei 2014

In niets is dit een gewone Orfeo. Meesterlijk is een flamenco-intermezzo van gitarist Eric Vaarzon Morel, waarop Euridice (Jenia Kasatkina) verleidelijk danst.

Afbeeldingen

Fotograaf: Ben van Duin

Speellijst

Dag Datum Tijd Speelplek - Locatie Telefoon Kaarten
wo 21 mei 2014 21:15 Try-out - Amersfoort Uitverkocht!
do 22 mei 2014 21:15 Avant premiere - Amersfoort
vr 23 mei 2014 21:15 Première - Amersfoort Uitverkocht!
za 24 mei 2014 21:15 Parkeergarage - Amersfoort Uitverkocht!
wo 28 mei 2014 21:15 Parkeergarage - Amersfoort Uitverkocht!
do 29 mei 2014 21:15 Parkeergarage - Amersfoort
vr 30 mei 2014 21:15 Parkeergarage - Amersfoort Uitverkocht!
za 31 mei 2014 21:15 Parkeergarage - Amersfoort Uitverkocht!
wo 04 juni 2014 21:15 Parkeergarage - Amersfoort Uitverkocht!
do 05 juni 2014 21:15 Parkeergarage - Amersfoort Uitverkocht!
vr 06 juni 2014 21:15 Parkeergarage - Amersfoort Uitverkocht!
za 07 juni 2014 21:15 Parkeergarage - Amersfoort Uitverkocht!