Holland Opera

Vanuit de overtuiging dat muziek de universele taal is die kinderen en volwassenen prikkelt tot kijken, luisteren en communiceren maakt Holland Opera, samen met een nieuwe generatie makers, dansers en musici, actuele en toegankelijke operavoorstellingen.

Visie

Gebruik makend van (jeugd)literatuur, toneel en soms muziekklassiekers willen we nieuwe operavoorstellingen maken met maatschappelijke thema's. Naast tekst, beeld en vormgeving vertelt vooral ook de muziek een verhaal dat soms niet te vangen is in woorden.

Samenwerkingen en co-producties

Holland Opera werkt(e) samen met Duda Paiva Company, DOX, Het Houten Huis, 155, de Stilte, het Nederlands Blazers Ensemble, New European Ensemble, Zapp 4, Ragazze Quartet; NKK/NXT, Carthago Consort en de Conservatoria van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Activiteiten

Holland Opera speelt gemiddeld vier producties per seizoen: een reizende jeugdopera voor de middenzaal; een kerstvoorstelling voor de hele familie in de Veerensmederij, en een (leef)tijdsloze opera op bijzondere locaties zoals eerder een parkeergarage, verschillende musea, werkspoorkathedraal en fort Rijnauwen. Daarnaast wordt jaarlijks een proeve gemaakt waarin nieuwe makers het genre jeugdopera verkennen.

Per seizoen worden 100 voorstellingen gespeeld voor ongeveer 25.000 bezoekers. Holland Opera richt zich nadrukkelijk op de jeugd, waarbij kinderen met diverse achtergronden toegang krijgen tot opera en muziek. Deze voorstellingen zijn gekoppeld aan actieve educatieve projecten voor scholen die ontwikkeld worden vanuit de belevingswereld van kinderen en jongeren.


Duurzaamheid

Holland Opera gaat zorgvuldig om met alle materialen die worden aangeschaft of gemaakt. Zo worden de materialen van de decors nagenoeg altijd herbruikt. Het decor van Blauwbaard uit 2013 werd omgebouwd tot decor van Don Giovanni in 2016. Een deel werd vervolgens gebruikt in 2020 voor Vliegende Hollander en in 2022 maakte ook gezelschap Vis a Vis hier gebruik van. Het decor van Goud uit 2007 werd onlangs gerefurbished voor Odiezee. Datzelfde geldt voor kostuums. De lange jassen uit King Arthur van 2009 werden in 2019 opnieuw gebruikt in Meermeisje. De kostuums van Eendje Buitenbeentje waren eerder gebruikt in Suikertantes.

De Veerensmederij, het huistheater van Holland Opera maakt volledig gebruik van LED verlichting. Ook alle theaterspots zijn voorzien van LEDlampen. We hopen binnenkort toestemming te krijgen om het monumentale pand te voorzien van zonnepanelen.

(Inter)nationaal

Holland Opera is het eerste zelfstandige jeugdoperahuis van Europa en speelt zowel nationaal als internationaal een belangrijke rol bij de ontwikkeling van nieuwe jeugdopera. Dit blijkt ook uit het feit dat operahuizen in Duitsland en Denemarken jaarlijks onze jeugdopera's op hun repertoire zetten.

Holland Opera maakt deel uit van de Culturele Basis Infrastructuur (BIS) De Raad voor Cultuur schreef in 2020 in zijn advies:

'Holland Opera maakt artistiek hoogwaardige producties. Ze bedient een jong publiek met grote verhalen over actuele thema's en blijft zich ontwikkelen, onder meer door interessante samenwerkingen aan te gaan. Holland Opera levert een goede bijdrage aan de vernieuwing van het jeugdpodiumkunstenlandschap. Zij speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het genre door ieder jaar een aantal nieuwe opera's te produceren en daarbij genre-overstijgend te werk te gaan'

JA, STUUR MIJ DE NIEUWSBRIEF

Raad van Toezicht
Mirjam Blott – voorzitter
Cok van Veen
Jeannette Franken
Martijn Hassink

Comité van Aanbeveling
Dhr. Lucas Bolsius | burgemeester Amersfoort
Dieuwertje Blok | presentator Radio 4 en Sinterklaasjournaal
Johan Dorrestijn | voormalig zakelijk directeur Cello Biënnale