Team

 

Niek Idelenburg | Artistieke leiding 


Niek studeerde directie met bijvak piano aan het Conservatorium van Amsterdam. In Utrecht studeerde hij cum laude af voor klassiek zang. Hij arrangeerde een aantal Russische meesterwerken (Moussorgsky, Tjaikovsky, Prokofiev) tot kameropera voor kinderen. Nieuwe muziek heeft zijn grootste interesse: 'we leven tenslotte nu'. Niek zong in een groot aantal jeugdopera's en is de laatste tijd veel aan het componeren. In mei 2020 componeerde hij de muziek voor de onverwacht ingelaste, zeer positief ontvangen nieuwe opera: Vliegende Hollander. Zijn composities worden uitgegeven door Donemus Publishing

Joke Hoolboom | Algemeen directeur 


Joke studeerde aan de Toneelschool van Amsterdam en werkte als actrice o.a. bij de Appel en Hollandia. Al tijdens haar studie speelde ze mee in Mozart's Don Giovanni o.l.v. Jan Willem de Vriend, die daarmee zijn eerste opera dirigeerde. Dit bijzondere project vormde voor haar het begin van haar interesse en liefde voor opera. In 2016 regisseerde ze zelf een zeer positief ontvangen Don Giovanni. In dat jaar ontving Joke tevens de YAM-award voor Roodhapje als beste internationale jeugdopera. In 2019 regisseerde Joke een nieuwe operaversie van King Lear, waarvan ze tevens het libretto schreef. Joke is ook gediplomeerd cameraman, samen met Ruben Pest en Ard van der Veldt maakt ze van alle producties speelfilms die worden uitgezonden door de NPO. 

Douwe Hibma | Decorontwerper


Douwe studeerde kunst en design aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en theatervormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds 2000 werkt Douwe als ontwerper en bouwer van theaterdecors. Daarbij beweegt hij zich tussen locatietheater, special effects en opera. Sinds 2005 ontwerpt hij voor Holland Opera decors. Een greep uit producties voor Holland Opera: Blauwbaard, Don Giovanni, King Arthur, the Tempest, Roodhapje, Uitvinders, en zijn favoriet: STYX. 

Joke Veenstra | Educatie


Joke behaalde in 2012 haar Master Kunsteducatie nadat ze een aantal jaren als muziektherapeut en docent werkzaam was geweest. Joke houdt van de diversiteit binnen haar functie; enerzijds ontwikkelt ze educatief materiaal dat aansluit bij nieuwe voorstellingen, anderzijds is ze veel in contact met scholen en culturele instellingen om het aanbod bij de jeugd te krijgen. Joke heeft het project Tafelmuziek uitgebreid getest op scholen en vervolgens samen met een team online gemaakt. Haar missie is dan ook om cultuureducatie toegankelijk te maken voor iedereen.

Maarten Warmerdam | Lichtontwerper


Maarten studeerde in 2006 af aan De Theaterschool in Amsterdam in de richting Theatermaker, techniek en theater. Vanaf 2009 volgde hij een coaching/onderzoekstraject van twee jaar bij het Instituut Lichtontwerpen in Amsterdam. Maarten is sinds King Arthur in 2009 betrokken bij Holland Opera.

Tom Gelissen | Geluidsontwerper


Tom studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag – Klassiek Slagwerk en Art of Sound. Tom: "Bij het maken van een geluidsplan, de keuze van de geluidsapparatuur en de plaatsing hiervan, hou ik rekening met wat er op het podium gebeurt. Ik volg de zangers, luister hoe zij zingen (hard of zacht, hoog of laag) en hoe ze bewegen. Verder luister ik naar de instrumentalisten, welke instrumenten ze bespelen, hoe ze deze bespelen en waar hun plek op het podium is. Iedereen in het publiek, vooraan of achteraan, moet alles goed kunnen horen.

Frederique Heman | Assistent Zakelijke leiding

Frederique studeerde in 2020 af bij Media & Cultuur richting Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Ze werkt regelmatig als regisseur voor amateurgezelschappen waarbij opera en muziektheater haar grootste interesse heeft. In 2019 liep ze een stage dramaturgie van Holland Opera. Sinds 2020 heeft ze de functie assistent zakelijke leiding en dramaturg.

Anne Hoekema | Marketing Anne studeerde in 2015 af aan de opleiding Kunst en Economie richting Theatermanagement aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Sindsdien heeft ze bij verschillende organisaties in de culturele sector gewerkt. Anne is opgegroeid met symfonieorkest en hart voor theater.

Ralph Kooijman | Educatie | Workshops

Ralph studeerde in 2012 af als regisseur aan de Toneelacademie van Maastricht. Een van zijn afstudeerprojecten was Romeo & Juliet gemaakt en gespeeld door middelbare schoilieren samen met zangers van Holland Opera. Ralph was regie assistent bij o.a. Orfeo Underground waar hij ook de regie van het koor voor zijn rekening nam. Sinds 2011 is hij de vaste workshopleider/regisseur van de educatieprojecten van Holland Opera. Zijn manier van werken is zeer aanstekelijk en inspirerend voor de honderden kinderen waar hij projecten mee maakt. Dit is o.a. Van boek tot podium. Een project waar kinderen vanuit een boek aan de slag gaan met een script en muziek. 

Saskia Brons | Bureau & kassa


Saskia begon als allround stagiaire bij Holland Opera en bleef daarna werkzaam als kassamedewerker bij de opera's op locatie en de kerstproducties. In 2020 studeerde ze succesvol af. Saskia versterkt het team bureau ondersteuning, regelt de ticketing online en is de vaste kassamedewerker bij alle producties.