Team

Joke Hoolboom | Algemeen directeur & Artistieke leiding


Joke studeerde aan de Toneelschool van Amsterdam en werkte als actrice o.a. bij de Appel en Hollandia. Al tijdens haar studie speelde ze mee in Mozart's Don Giovanni o.l.v. Jan Willem de Vriend, die daarmee zijn eerste opera dirigeerde. Dit bijzondere project vormde voor haar het begin van haar interesse en liefde voor opera. In 2016 ontving Joke de YAM-award als beste internationale jeugdopera voor Roodhapje waarvan ze de regie en het libretto verzorgde. In 2019 regisseerde Joke een nieuwe operaversie van King Lear, waarvan ze tevens het libretto schreef. in 2018 regisseerde ze Zauberflote/Requiem en in 2017 STYX. In 2016 regisseerde ze Don Giovanni. Op dit moment werkt Joke aan het libretto voor The Divorce of Figaro, een nieuwe opera in de werkspoorkathedraal in 2020.

Niek Idelenburg | Artistieke leiding & Educatie


Niek studeerde directie aan het Conservatorium van Amsterdam. In Utrecht studeerde hij cumlaude af voor klassiek zang. Bach en Russiche componisten vormen een grote inspiratiebron. Hij dirigeerde inmiddels zo'n 100 kantates van Bach, alsook al diens grote werken. Met de Zapp Mattheus die hij samen met Simon van der Geest ontwikkelde, is hij pleitbezorger voor het werk van Bach voor een jong publiek. Niek arrangeerde een aantal Russische meesterwerken (Moussorgsky, Tjaikovsky, Prokofiev) tot kameropera voor kinderen. Nieuw gecomponeerde muziek heeft zijn grootste interesse: we leven tenslotte nu. In veel producties van Holland Opera zingt Niek een rol. Tijdens de grote locatieproducties is hij soms dirigent. Zo dirigeerde hij o.a. Monteverdi's Orfeo Underground in een parkeergarage, de wereldpremiere van The Day After van Jonathan Dove op fort Rijnauwen en in 2018 Mozarts Zauberflote/Requiem ism Cappella Amsterdam, Carthago Consort en JongNBE. 

Douwe Hibma | Decorontwerper


Douwe studeerde kunst en design aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en theatervormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds 2000 werkt Douwe als ontwerper en bouwer van theaterdecors. Daarbij beweegt hij zich tussen locatietheater, special effects en opera. Sinds 2005 ontwerpt hij voor Holland Opera decors. Een greep uit producties voor Holland Opera: Blauwbaard, Don Giovanni, King Arthur, the Tempest, Roodhapje, Uitvinders, en zijn favoriet: STYX. Op dit moment werkt Douwe aan Ruimtevlucht; een co-productie tussen Holland Opera en Het Houten Huis.

Maarten Warmerdam | Lichtontwerper


Maarten studeerde in 2006 af aan De Theaterschool in Amsterdam in de richting Theatermaker, techniek en theater. Vanaf 2009 volgde hij een coaching/onderzoekstraject van twee jaar bij het Instituut Lichtontwerpen in Amsterdam. Maarten is sinds King Arthur in 2009 betrokken bij Holland Opera.

Tom Gelissen | Geluidsontwerper


Tom studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag – Klassiek Slagwerk en Art of Sound. Tom: "Bij het maken van een geluidsplan, de keuze van de geluidsapparatuur en de plaatsing hiervan, hou ik rekening met wat er op het podium gebeurt. Ik volg de zangers, luister hoe zij zingen (hard of zacht, hoog of laag) en hoe ze bewegen. Verder luister ik naar de instrumentalisten, welke instrumenten ze bespelen, hoe ze deze bespelen en waar hun plek op het podium is. Iedereen in het publiek, vooraan of achteraan, moet alles goed kunnen horen."

Hedwich Hoetink | Productieleiding & bureaumanager


Hedwich is bij Holland Opera gekomen toen ze in het laatste jaar van haar studie Leisure Management stage moest lopen. Dit was in seizoen 2004-2005. Ze ging mee op tournee met de productie Romeo & Farida, één van haar favoriete voorstellingen. Na haar stage is ze bij Holland Opera blijven werken, eerst als bureaumedewerker en nu vooral als productieleider.

Joke Veenstra | Educatie


Joke behaalde in 2012 haar Master Kunsteducatie nadat ze een aantal jaren als muziektherapeut en docent werkzaam was geweest. Joke houdt van de diversiteit binnen haar functie; enerzijds ontwikkelt ze educatief materiaal dat aansluit bij nieuwe voorstellingen, anderzijds is ze veel in contact met scholen en culturele instellingen om het aanbod bij de jeugd te krijgen. Joke heeft het project Tafelmuziek uitgebreid getest op scholen en vervolgens samen met een team online gemaakt. Haar missie is dan ook om cultuureducatie toegankelijk te maken voor iedereen.

Ralph Kooijman | Educatie

Ralph studeerde in 2012 af als regisseur aan de Toneelacademie van Maastricht. Een van zijn afstudeerprojecten was Romeo & Juliet gemaakt en gespeeld door middelbare schoilieren samen met zangers van Holland Opera. Ralph was regie assistent bij o.a. Don Giovanni en Orfeo Underground waar hij ook de regie van het koor voor zijn rekening nam. Sinds 2011 is hij de vaste workshopleider/regisseur van de educatieprojecten van Holland Opera. Zijn manier van werken is zeer aanstekelijk en inspirerend voor de honderden kinderen waar hij projecten mee maakt. Dit o.a. Van boek tot podium. Een project waar kinderen vanuit een boek zelf aan de slag gaan met een script en muziek. 

Saskia Brons | Bureau & kassa


Saskia begon als allround stagiaire bij Holland Opera en bleef daarna werkzaam als kassamedewerker bij de opera's op locatie en de kerstproducties. Sinds 2018 versterkt zij het team als bureau ondersteuning en is zij de vaste kassamedewerker bij alle producties.