Team

Niek Idelenburg | Artistieke leiding 


Niek studeerde directie met bijvak piano aan het Conservatorium van Amsterdam. In Utrecht studeerde hij cum laude af voor klassiek zang. Hij arrangeerde een aantal Russische meesterwerken (Moussorgsky, Tjaikovsky, Prokofiev) tot kameropera voor kinderen. Nieuwe muziek heeft zijn grootste interesse: 'we leven tenslotte nu'. De laatste tijd is hij meer aan het componeren. Zo maakte hij vorig jaar samen met Martin Franke de muziek voor Ruimtevlucht en componeerde hij de muziek voor de onverwacht ingelaste opera: Vliegende Hollander. Op dit moment werkt Idelenburg aan een Klimaat Kantate: Een nieuw werk voor sopraan, koor, kinderkoor en ensemble geinspireerd op een speech van Greta Thunberg en tweets van Donald Trump. Zijn composities worden binnenkort uitgegeven door Donemus Publishing.

Joke Hoolboom | Algemeen directeur 


Joke studeerde aan de Toneelschool van Amsterdam en werkte als actrice o.a. bij de Appel en Hollandia. Al tijdens haar studie speelde ze mee in Mozart's Don Giovanni o.l.v. Jan Willem de Vriend, die daarmee zijn eerste opera dirigeerde. Dit bijzondere project vormde voor haar het begin van haar interesse en liefde voor opera. In 2016 regisseerde ze zelf een zeer positief ontvangen Don Giovanni. In dat jaar ontving Joke tevens de YAM-award voor Roodhapje als beste internationale jeugdopera. In 2019 regisseerde Joke een nieuwe operaversie van King Lear, waarvan ze tevens het libretto schreef. in 2018 regisseerde ze Zauberflote/Requiem en in 2017 STYX. Joke is ook gediplomeerd cameraman, samen met Ruben Pest maakt ze van alle producties speelfilms die ste-vast worden uitgezonden door de NPO. 

Douwe Hibma | Decorontwerper


Douwe studeerde kunst en design aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en theatervormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds 2000 werkt Douwe als ontwerper en bouwer van theaterdecors. Daarbij beweegt hij zich tussen locatietheater, special effects en opera. Sinds 2005 ontwerpt hij voor Holland Opera decors. Een greep uit producties voor Holland Opera: Blauwbaard, Don Giovanni, King Arthur, the Tempest, Roodhapje, Uitvinders, en zijn favoriet: STYX. Op dit moment werkt Douwe aan Ruimtevlucht; een co-productie tussen Holland Opera en Het Houten Huis.

Sherida Refos | Marketing & Communicatie

Sherida deed haar bachelor Facility & Hospitality management in Duitsland en Engeland. Ze was vervolgens werkzaam in diverse functies op marketing- en supportgebied bij verschillende multinationals. Sinds oktober 2019 werkt ze voor Holland Opera en is ze verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie. Naast haar werk voor Holland Opera heeft Sherida een eigen bedrijf waarmee ze ouders inspireert om leuke activiteiten samen met hun kinderen te ondernemen.

Maarten Warmerdam | Lichtontwerper


Maarten studeerde in 2006 af aan De Theaterschool in Amsterdam in de richting Theatermaker, techniek en theater. Vanaf 2009 volgde hij een coaching/onderzoekstraject van twee jaar bij het Instituut Lichtontwerpen in Amsterdam. Maarten is sinds King Arthur in 2009 betrokken bij Holland Opera.

Mandy Heidstra | Productieleiding 

 

 

Tom Gelissen | Geluidsontwerper


Tom studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag – Klassiek Slagwerk en Art of Sound. Tom: "Bij het maken van een geluidsplan, de keuze van de geluidsapparatuur en de plaatsing hiervan, hou ik rekening met wat er op het podium gebeurt. Ik volg de zangers, luister hoe zij zingen (hard of zacht, hoog of laag) en hoe ze bewegen. Verder luister ik naar de instrumentalisten, welke instrumenten ze bespelen, hoe ze deze bespelen en waar hun plek op het podium is. Iedereen in het publiek, vooraan of achteraan, moet alles goed kunnen horen.

Frédérique Héman | Assistent zakelijke leiding en dramaturgie

Frédérique studeerde zomer 2020 af bij Media en Cultuur, richting Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Daarvoor volgende ze twee jaar een acteer en makers opleiding aan Theaterschool de Trap. Ze werkt regelmatig als regisseur bij amateurgezelschappen, waarbij ze zich voornamelijk richt op muziektheater en opera. Ze liep in het najaar van 2019 een stage dramaturgie bij Holland Opera en is sinds februari in dienst getreden als dramaturg en assistent zakelijke leiding.

Joke Veenstra | Educatie


Joke behaalde in 2012 haar Master Kunsteducatie nadat ze een aantal jaren als muziektherapeut en docent werkzaam was geweest. Joke houdt van de diversiteit binnen haar functie; enerzijds ontwikkelt ze educatief materiaal dat aansluit bij nieuwe voorstellingen, anderzijds is ze veel in contact met scholen en culturele instellingen om het aanbod bij de jeugd te krijgen. Joke heeft het project Tafelmuziek uitgebreid getest op scholen en vervolgens samen met een team online gemaakt. Haar missie is dan ook om cultuureducatie toegankelijk te maken voor iedereen.

Ralph Kooijman | Educatie | Workshops

Ralph studeerde in 2012 af als regisseur aan de Toneelacademie van Maastricht. Een van zijn afstudeerprojecten was Romeo & Juliet gemaakt en gespeeld door middelbare schoilieren samen met zangers van Holland Opera. Ralph was regie assistent bij o.a. Don Giovanni en Orfeo Underground waar hij ook de regie van het koor voor zijn rekening nam. Sinds 2011 is hij de vaste workshopleider/regisseur van de educatieprojecten van Holland Opera. Zijn manier van werken is zeer aanstekelijk en inspirerend voor de honderden kinderen waar hij projecten mee maakt. Dit o.a. Van boek tot podium. Een project waar kinderen vanuit een boek zelf aan de slag gaan met een script en muziek. 

Saskia Brons | Bureau & kassa


Saskia begon als allround stagiaire bij Holland Opera en bleef daarna werkzaam als kassamedewerker bij de opera's op locatie en de kerstproducties. Sinds 2018 versterkt zij het team als bureau ondersteuning en is zij de vaste kassamedewerker bij alle producties.