Preek van de Leek: Joke Hoolboom

Lees maar, er staat niet wat er staat

Op zondag 6 april staat de kracht van het woord centraal in de achtste Preek van de Leek 033. Joke Hoolboom, directeur van Holland Opera, vertelt over het belang van verhalen vertellen en het vinden van de weg aan de hand van Shakespeare en Winnie de Pooh. Cellist Diederik van Dijk zorgt voor de muziek tijdens de laatste Preek van de Leek van het seizoen 2013/2014.

De Preek van de Leek033 wordt gehouden van 16.00 tot 17.00 uur in de St.Franciscus Xaveriuskerk aan’t Zand 29 in Amersfoort. De toegang is vrij. Na afloop is er gelegenheid om na te praten en een glaasje te drinken in de pastorie.

Het vinden van de weg
Het vertellen van verhalen loopt als een rode draad door het leven van Joke Hoolboom. “Ik lees ook het liefst nog steeds mijn kinderen en zelfs mijn echtgenoot voor uit de talloze prachtige kinderboeken van vroeger en van nu.”

Met het citaat uit het gedicht van Martinus Nijhoff :‘Lees maar, er staat niet wat er staat’ daagt Joke Hoolboom de bezoekers van de Preek van de Leek uit te zoeken naar het verhaal achter het verhaal, of de ‘werkelijke’ betekenis van de woorden. Woorden voor het vinden van de weg.

Holland Opera
Na een carrière als actrice realiseerde Joke Hoolboom een oude droom: een operahuis voor kinderen. In 1994 werd XynixOpera geboren. Een naam die later werd omgedoopt in Holland Opera. Het jeugd-operahuis, ook bekend van de prachtige voorstellingen op locatie, is gevestigd in de Veerensmederij op de Amersfoortse Wagenwerkplaats. Joke heeft er als regisseur de leiding, samen met Niek Idelenburg (muziek).

Cellomuziek
Diederik van Dijk, cellist bij de Nieuwe Philharmonie in Utrecht, Concerto Barocco en Trio de Fusignano, verzorgt de muziek tijdens de PvdL033. Bij Holland Opera werkte Diederik mee aan verschillende producties, zoals the Tempest, Blauwbaard, Dido ile Aeneas en de kerstvoorstelling Sneeuwwit.

Preek van de Leek033
De preek van Joke Hoolboom is de laatste van het seizoen 2013/2014. In november 2014 en vervolgens in de eerste maanden van 2015 beklimmen vier nieuwe, Amersfoorste lekenprekers de kansel van de St.Franciscus Xaveriuskerk. Met tekst en muziek geven zij een eigen invulling aan de oeroude vorm van een kerkdienst.