Divorce of Figaro

Divorce of Figaro is in verband met de Corona maatregelen uitgesteld tot volgend jaar. We hopen u te mogen verwelkomen in de zomer van 2021. Werkspoorkathedraal Utrecht.

Divorce of Figaro (Figaro lässt sich scheiden) is een komedie van Ödön von Horváth. Het volgt de lotgevallen van de hoofdkarakters uit het huwelijk van Figaro, vooral bekend door Mozarts opera: Nozze di Figaro. Divorce of Figaro is het spannende vervolgverhaal van Figaro, Susanna, de Graaf en de Gravin en vele anderen waarin Mozart in retrospectief zal klinken. Vinnig beschuldigt von Horvath in zijn komedie de wijze waarop de bewoners van een gastland met hun buitenlandse bezoekers omgaan

De keuze van Horvath om door te bouwen op de verhaallijn van de Nozze di Figaro van Mozart was zeker niet toevallig. Ook Mozart leefde in hectische tijden (aanloop naar de Franse revolutie) en baseerde met librettist da Ponte zijn opera op het toneelstuk Le mariage de Figaro van de Franse schrijver Beaumarchais. Deze beschreef een soort me-too situatie avant la lettre; de machthebbers versus het gewone volk. Het stuk was zelfs korte tijd verboden omdat het te bedreigend zou zijn voor de gevestigde orde.

De voorstelling speelt zich af in het grensgebied tussen Duitsland en Nederland. Er zal in drie talen gezongen worden. De graaf en gravin spreken Duits met elkaar en met hun bedienden Figaro en Suzanna. Hun muzikale idioom wordt de muziek van Mozart uit de Nozze di Figaro. Deze muziek verbeeldt de oude wereld. Tijdens het huwelijksfeest van Figaro en Suzanne (het einde van de Nozze) breekt de revolutie uit. Ze vluchten naar Nederland. In eerste instantie lijkt vooral Figaro goed opgenomen te worden; hij kan als kapper onmiddellijk aan de slag. Maar zodra zijn vrouw moeilijkheden heeft om zich aan te passen aan haar nieuwe leefomgeving blijkt het nieuwe land helemaal niet zo gastvrij. Ondertussen proberen de graaf en de gravin op oude voet door te leven; een onmogelijke zaak zonder verblijfsvergunning en zonder geld.

 

Trailer

Foto's

muziek

Holland Opera neemt de Nozze di Figaro van Mozart als muzikaal vertrekpunt. De graaf en de gravin vormen de oude wereld. Muzikaal blijven zij in het Mozart-idioom zingen. Als zij en Figaro en Susanna vluchten komen ze in een nieuwe wereld, waar ook andere muziek zal klinken. Figaro is de enige die de nieuwe situatie direct accepteert. Deze muziek, gecomponeerd door Niek Idelenburg heeft kenmerken van de barok en klassieke componeerstijl. Harmonisch voelen we het wringen van de tijdgeest.

Idelenburg arrangeerde eerder grote muziekwerken tot kameropera. Zo bewerkte hij Tsjaikovski’s Zwanenmeer tot familieopera voor 4 instrumenten en 3 zangers en Moussorgsky’s Schilderijententoonstelling tot kameropera voor 5 instrumenten 2 zangers.

In 2019 maakte Idelenburg een reconstructie van de opera King Lear voor 5 solisten, koor en blazers ensemble. Aanleiding vormde de brieven van de Italiaanse opera componist Giuseppe Verdi waarin bleek dat diens grootste wens was om ooit King Lear te componeren. Verdi had zelfs een libretto laten maken dat hij vervolgens 30 jaar lang op zijn buro liet liggen. 

arrangementen

DINER | Uitgesteld tot zomer 2021

Voorafgaand aan Divorce of Figaro is er een heerlijk 3-gangendiner met amuse voor u samengesteld door De Leckere in het Werkspoor Café. De menukaart is binnenkort online te bekijken. U heeft de keuze uit vis, vlees of vegetarisch. 

U kunt daarbij ook een wijn-/bierarrangement bijboeken bestaande uit 3 glazen wijn of 3 (speciaal) bieren, met spa blauw/rood en koffie/thee als afsluiting.

Er is plaats voor 100 dinergasten, wij raden u daarom aan om tijdig te boeken. Bij het bestellen van het diner dient u aan te geven of u vis, vlees of vegetarisch wenst. De inloop van het diner is tussen 18.00 - 18.30 uur. Het Werkspoor Café is gelegen naast de Werkspoorkathedraal.

Speciale dieetwensen kunt u aan ons doorgeven via restaurant@hollandopera.nl o.v.v. dieetwensen; vermeld hierbij uw transactienummer.

INLEIDING | Uitgesteld tot zomer 2021

Voorafgaand aan de opera worden er inleidingen gegeven door of de regisseur Joke Hoolboom of de dirigent Niek Idelenburg. Er is plaats voor 50 personen, wij raden u daarom aan om tijdig te boeken. De inleiding is van 20.15 – 20.45 uur en wordt gegeven in een aparte ruimte in de Werkspoorkathedraal. Vanaf 20:00 uur verzamelen bij het meeting point in de Werkspoorkathedraal. 

PROGRAMMABOEKJE | Uitgesteld tot zomer 2021

Programmaboekjes zijn voorafgaand te koop en af te halen bij de merchandise in de Werkspoorkathedraal. 

PARKEERKAART | optioneel

Voor het parkeren van uw auto heeft u een parkeerkaart nodig. Deze kunt u bestellen i.c.m. uw tickets via www.hollandopera.nl. Heeft u al tickets? Bestel de parkeerkaart online of mail naar kaarten@hollandopera.nl

Team

Creatie naar de toneeltekst van Ödön von Horvath | Muziek: Wolfgang Amadeus Mozart en Niek Idelenburg | Libretto en regie: Joke Hoolboom | Decor: Douwe Hibma | Kostuums: Martijn J. Kramp |  Lichtontwerp: Maarten Warmerdam | Geluidsontwerp: Tom Gelissen 

Uitvoering: Martijn Cornet - Figaro | Elisabeth Hetherington - Susanna | Marcel van Dieren - de Graaf | Stephanie Desjardins - de Gravin | Erik Slik - Herr von Cherubin | Arnout Lems - Kommandant | Fabian Egli - Pedrillo | Florien Hilgenkamp - 1e Dame | Syliva Boone - 2e Dame | Emilie Wijers - 3e Dame | Jony Overdijk - Paaldanseres | Silivia Brizuela - Fanchette | Milan de Korte - Grenswacht | Einar Gudmundson - Grenswacht  

Orkest: Carthago Consort o.l.v. Niek Idelenburg

locatie

Werkspoorkathedraal
Tractieweg 41, 3534 AP Utrecht

Bereikbaarheid met auto - Er is voldoende parkeergelegenheid bij de Werkspoorkathedraal. De parkeerplaatsen bevinden zich dichtbij de locatie. Voor het parkeren van de auto heeft u een parkeerkaart nodig.

Met openbaar vervoer – De Werkspoorkathedraal ligt dichtbij Station Utrecht Zuilen (10 min. lopen). De dichtstbijzijnde bushalte is Gietijzerstraat (2 min. lopen).

Met de fiets – U kan uw fiets stallen in de fietsenrekken naast de Werkspoorkathedraal.