Brieven van Beethoven

De grootvader van Daantje was een beroemd dirigent. Haar vader heeft zijn hammerklavier geerfd. De schrik, maar ook sensatie slaat beide om het hart als ze in de vleugel een kistje met Brieven van Beethoven vinden.

Er blijkt uit dat Beethoven een ongelukkig liefdesleven leidde. Hij wilde als jonge man trouwen met een gescheiden vrouw met vier kinderen, maar haar vader was ertegen omdat Beethoven geen vaste baan had. 

Beethoven werd al vanaf jonge leeftijd geleidelijk doof. In Londen hebben ze nog een speciale, grote vleugel voor hem gemaakt met een hoog volume. Hij schreef hoe gênant het was dat hij een orkest niet meer kon horen, ook al zat hij er werkelijk bovenop.

Gecombineerd met de Sturmsonate en Bagatellen vertellen Daria van den Bercken en Daantje Idelenburg het ontroerende verhaal achter de componist Beethoven.

Voorstellingen in de Veerensmederij en TivoliVredenburg.

Klik HIER voor kaarten.

Speellijst

Dag Datum Tijd Speelplek - Locatie Telefoon Kaarten
za 25 feb 2023 20:00 Veerensmederij - Amersfoort 033-2020920

Recensies

de Theaterkrant over ' Brieven van Beethoven' 

'Met veel dynamiek worden de Bagatellen en Sturmsonate van Beethoven door Daria van den Bercken gespeeld. De muziek wordt afgewisseld door Daantje Idelenburg die passages uit Beethovens brieven voordraagt en daarnaast op aanstekelijke wijze vertelt over de vele ongelukkige verliefdheden van de componist en de groeiende wanhoop die met zijn doofheid gepaard ging. Mooi is de wijze waarop aan dit theatrale concert nog een derde laag wordt toegevoegd die leidt tot de bizarre vondst van een kistje met veertig brieven van Beethoven, verborgen onder een fortepiano. 

Van den Bercken maakte in het verleden al furore met projecten rond Haydn en Mozart waarbij klassieke muziek op inventieve manieren onder de aandacht van een nieuw publiek werd gebracht. Brieven van Beethoven hoor daar zeker bij en verdient het om vaker te worden gespeeld dan alleen in het Beethovenjaar. Doordat de bagatelles stuk voor stuk kort zijn en het spel van Idelenburg daar omheen is Brieven van Beethoven bovendien ook zeer geschikt voor kinderen'

Team

Holland Opera in samenwerking met de Muzieksmederij.

spel: Daantje Idelenburg; piano Daria van den Bercken; regie Joke Hoolboom

locatie

Theater Veerensmederij

Soesterweg 330 Amersoort

met de trein: vanaf Amersfoort Centraal 10 minuten lopen (uitgang Mondriaanplein) 

met de fiets: fietsrekken voor het theater

met de auto: gratis parkeren voor de deur.