The Black and the Beautiful

Een dynamische bewerking van Shakespeare’s Othello is van Xynix Opera. Een gezelschap dat al vijftien jaar opera maakt voor jongeren. The Black and the Beautiful is geen zware Shakespeare, maar een soapopera vol Turkse en Westerse muziek.

Ego’s en ellebogen
The Black & the Beautiful speelt zich af in de hedendaagse mediawereld, waar opgeblazen ego’s en ellebogenwerk geen uitzondering zijn. De overleden vader van Desdemona laat zijn televisiezender Holland TV niet na aan zijn zoon Jago, maar aan zijn schoonzoon Othello. Als deze dan ook nog een drama produceert met Desdemona in de hoofdrol, verknipt Jago uit jaloezie en wraak het televisiemateriaal tot een nieuwe aflevering. Met alle gevolgen van dien.

Speellijst

Dag Datum Tijd Speelplek - Locatie Telefoon Kaarten
za 16 februari 2008 20:00 Theater De Lieve Vrouw - Amersfoort

Trailer

Foto's

Recensies

Volkskrant 2009
****

"Het is de ideale plek voor een drama over succes, bedrog, jaloezie en ontrouw: de wereld van de televisie. Wie the Black & the Beautiful ziet van Xynix Opera, vraagt zich af waarom het verhaal over roddel en achterklap tussen officieren niet eerder als operasoap is gebracht. Het drama is realistisch en actueel gebracht. Opera gaat naadloos over in theater en televisie inclusief een belangrijk lesje beeldmanipulatie."

Trouw | Anita Twaalfhoven
Xynix' The Black & The Beautiful zal hoge kijkcijfers scoren
20 februari 2008

Bariton Sinan Vural zingt zowel in het Turks als het Nederlands en zijn zwoele stem zwelt van emoties als hij zijn grote liefde in de armen van een ander denkt te zien. Sopraan Leonie van Veen [...] zingt zinderend over haar liefde voor hem.

Lees hier de gehele recensie.

Haarlems Dagblad | Hans Visser
Othello als tv-producent
27 februari 2008

Een voor iedereen herkenbaar verhaal op basis van een oud gegeven. Met pop-achtige muziek van Fons Merkies en zijn Turkse collega Selim Aziz. 

Lees hier de gehele recensie.

Team

Creatie

 
Muziek Selim Azis
  Fons Merkies
Libretto Renée van Marissing
Regie Joke Hoolboom
Decor Douwe Hibma
Kostuums Regina Rorije
   
Cast  
Othello de Moor Sinan Vural
Desdemona Holland Leonie van Veen
Jage Holland Niek Idelenburg
Emilia Maaike Wittershoven
  Hester Hentzepeter
Casio Mark Omvlee
   
Musici  
Slagwerk Wim Konink
Gitaar en saz Paul van Utrecht
Orkest Bilkent Symphony Orchestra