Holland Opera

Holland Opera | Opera voor de Toekomst

Holland Opera is het operagezelschap van Midden Nederland en een van de culturele basisinstellingen van Amersfoort en heeft naast (inter)nationale bekendheid grote naamsbekendheid in de regio Utrecht.

Holland Opera heeft een innovatieve benadering van opera door te werken met nieuwe composities, actuele bewerkingen, vormgeving en op bijzondere locaties. Ook de samenwerkingspartners dragen bij aan deze innovatieve benadering. Afgelopen jaren werd samengewerkt met o.a: Het Houten Huis, het Nederlands Blazers Ensemble, 155 (eenvijfvijf) Carthago Consort, DOX, Mr Beam en Het Ragazze Quartet.

Holland Opera speelt drie producties per seizoen: Een reizende jeugdopera voor de middenzaal, een kerstvoorstelling voor de hele familie in de Amersfoortse Veerensmederij en een (leef) tijdsloze opera op bijzondere locaties zoals Forten, Fabrieken, Musea en Parkeergarages.  

Per seizoen worden 100 voorstellingen gespeeld voor 25.000 bezoekers. Holland Opera richt zich nadrukkelijk op de jeugd, waarbij kinderen met diverse achtergronden toegang krijgen tot opera en muziek. Deze voorstellingen verbinden en enthousiasmeren door actieve educatieve projecten, laagdrempeligheid maar vooral ook gedacht van uit de belevingswereld van kinderen en jongeren. De artistieke spil vormen regisseur Joke Hoolboom en dirigent/zanger/arrangeur Niek Idelenburg, decorbouwer Douwe Hibma, geluidsontwerpers Paul Jeukendrup en Tom Gelissen, en lichtontwerper Maarten Warmerdam.

Missie
Holland Opera maakt opera voor de toekomst die ontroert en betovert, die toegankelijk en actueel is en maatschappelijk relevante onderwerpen centraal stelt. De voorstellingen, waarin oude verhalen worden verbonden met de huidige tijd, dagen de bezoeker uit met geavanceerde composities en prikkelen tot kijken, luisteren en communiceren.

Doel
Met een aanbod dat een divers publiek aanspreekt, brengt Holland Opera nieuwe opera’s onder de aandacht bij jong en oud. Verdere ontwikkeling van jeugdopera en talentontwikkeling zijn essentieel.

Activiteiten
Holland Opera maakt nieuwe opera voor kinderen vanaf 6 jaar en produceert groot gemonteerde opera voor alle leeftijden op bijzondere locaties. Het gezelschap onderscheidt zich binnen de operawereld door het uitbrengen van volledig nieuwe, doorgecomponeerde opera zoals de klassieke operatraditie die kent, gezongen door klassiek geschoolde zangers, maar ingebed in het nu en gebruikmakend van cross-overs van alle hedendaagse stijlen.