Holland Opera

Holland Opera | jeugdopera en opera op locatie

Holland Opera is hét opera gezelschap van Midden-Nederland met haar wortels in Amersfoort. De nadruk ligt op een innovatieve benadering van opera door de bijzondere locaties, doelgroepen, nieuwe composities, actuele bewerkingen en vormgeving. Holland Opera speelt drie producties per seizoen: een kerstvoorstelling voor de hele familie in de Veerensmederij in Amersfoort; één reizende jeugdproductie voor de middenzaal en een opera op een bijzondere locatie, zoals eerder op Fort Rijnauwen, parkeergarage Eemplein of de Werkspoorkathedraal. Per seizoen worden 90 voorstellingen gespeeld voor 20.000 bezoekers

Naast de opera op locatie richt Holland Opera zich nadrukkelijk op de jeugd, waarbij kinderen met diverse achtergronden toegang krijgen tot opera en muziek. Deze voorstellingen verbinden en enthousiasmeren door actieve educatieve projecten, laagdrempeligheid maar vooral ook gedacht van uit de belevingswereld van kinderen en jongeren.

De artistieke spil vormen regisseur Joke Hoolboom en dirigent en zanger Niek Idelenburg, decorbouwer Douwe Hibma, geluidsontwerpers Paul Jeukendrup en Tom Gelissen, en lichtontwerper Maarten Warmerdam.

Missie
Holland Opera wil tot de ziel van haar jonge en diverse publiek doordringen met opera die ontroert en betovert, die toegankelijk en actueel is en maatschappelijk relevante onderwerpen centraal stelt. De voorstellingen, waarin oude verhalen worden verbonden met de huidige tijd, dagen de bezoeker uit met geavanceerde composities en prikkelen tot kijken, luisteren en communiceren.

Doel
Met een aanbod dat een divers publiek aanspreekt, brengt Holland Opera nieuwe opera’s onder de aandacht bij jong en oud. Verdere ontwikkeling van jeugdopera en talentontwikkeling zijn essentieel.

Behalve vrije voorstellingen speelt het gezelschap een groot aantal besloten voorstellingen voor scholen. Holland Opera vindt deze schoolvoorstellingen van groot maatschappelijk belang, omdat daarmee kinderen worden bereikt die anders nooit een opera zouden bezoeken.

Activiteiten
Holland Opera maakt opera voor kinderen vanaf 6 jaar en opera op locatie.
Het gezelschap onderscheidt zich binnen het (jeugd)muziektheater door het uitbrengen van volledig nieuwe, doorgecomponeerde opera zoals de klassieke operatraditie die kent, gezongen door klassiek geschoolde zangers, maar ingebed in het nu en gebruikmakend van cross-overs van alle hedendaagse stijlen.

De kracht van Holland Opera is de constant hoge kwaliteit van de voorstellingen, die wordt weerspiegeld in het enthousiasme van publiek, pers en vakgenoten.