Holland Opera

Holland Opera | Opera voor de Toekomst

Holland Opera is het operagezelschap van Midden Nederland en een van de culturele basisinstellingen van Amersfoort. Holland Opera heeft grote naamsbekendheid in de Regio Utrecht dankzij het eigen theater de Veerensmederij in Amersfoort en de grote locatie-opera’s in en rond Utrecht.

Holland Opera is het eerste zelfstandige jeugdoperahuis in Europa. Holland Opera speelt hierin zowel nationaal als internationaal een voortrekkersrol wat ook blijkt uit het feit dat operahuizen in Duitsland en Denemarken jaarlijks jeugdopera’s van Holland Opera op het repertoire zetten.

Missie

Binnen onze opera’s laten we op een poëtische manier teksten klinken, de taal wordt verdicht en is kernachtig. De muziek vertelt een verhaal in een eigen muzikaal idioom waardoor de voorstellingen meerdere lagen behelzen. Wij maken opera die toegankelijk en actueel is en die gaat over maatschappelijke thema’s die dicht bij de belevingswereld van ons (jonge) publiek staan.

Talentontwikkeling

Verdere ontwikkeling van (jeugd)opera en talentontwikkeling zijn voor ons essentieel. Diversiteit streven we onder andere na in crossovers van muziekstijlen en combinaties met andere disciplines. Jaarlijks worden nieuwe makers uitgenodigd om nieuwe ideeen te pitchen. Holland Opera maakt ook deel uit van Standplaats Midden: een ontwikkelingsinstelling voor nieuwe makers in de podiumkunsten.

Visie

In een wereld waar de ontmoeting en het gesprek zich steeds meer digitaal afspeelt gaan wij de dialoog live aan. Vanuit de overtuiging dat muziek de universele taal is die kinderen en volwassenen prikkelt tot kijken, luisteren en communiceren. Zo willen wij tot de ziel van ons publiek doordringen met muziek die ontroert, betovert en verrast.  

Activiteiten

Holland Opera speelt gemiddeld vier producties per seizoen: een reizende jeugdopera voor de middenzaal, een kerstvoorstelling voor de hele familie in de Amersfoortse Veerensmederij, een Proeve waarin nieuwe makers het genre jeugdopera verkennen, en (leef)tijdsloze opera op bijzondere locaties zoals forten, fabrieken, musea en parkeergarages.  

Per seizoen worden 100 voorstellingen gespeeld voor 25.000 bezoekers. Holland Opera richt zich nadrukkelijk op de jeugd, waarbij kinderen met diverse achtergronden toegang krijgen tot opera en muziek. Deze voorstellingen verbinden en enthousiasmeren door actieve educatieve projecten, en zijn vooral bedacht vanuit de belevingswereld van kinderen en jongeren.