Nieuws

Niek Idelenburg ontvangt Andreaspenning 2024

Zondag 31 maart heeft Niek Idelenburg de Andreaspenning 2024 ontvangen voor zijn bijdrage aan de klassieke muziek en de muziekbeleving van kinderen en jongeren in Amsterdam. Idelenburg ontving de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Hester Van Buren in Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam.

Andreaspenning
De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling. Eerder ontvingen onder meer Emmy Verheij (2012), Theo Loevendie (2015) en Martijn Padding (2020) de Andreas Penning.

Beste scenografie 2023

Professionele critici gaven hun jaarlijst met favoriete voorstellingen van afgelopen seizoen 2022/23. Kester Freriks, recensent voor NRC en Theaterkrant noemt Kersentuin van Holland Opera in de categorie 'beste scenografie' en JongNBE in de categorie 'meest veelbelovende nieuwkomer'
 
Hij schrijft: 
'Het kan dus, de Kersentuin als opera die de altijddurende clash bezingt en dramatiseert tussen vroeger en nu, de voorbije tijd en de nieuwe tijd'

Veerensmederij wordt culturele basisinstelling

De stad Amersfoort werkt al enige tijd aan een culturele schaalsprong. De stad groeit snel en de culturele voorzieningen bleven daar nog bij achter. De stad investeert de komende jaren extra in cultuur. Zo wordt er hard gewerkt aan een nieuwe locatie voor De Flint, theater De Lieve Vrouw en Fluor. Maar ook wordt er gekeken naar de huidige infrastructuur. In dat licht is besloten De Veerensmederij (huistheater van Holland Opera) steviger te verankeren in het Amersfoortse.

Vanaf 2025 is het theater onderdeel van de culturele basisvoorzieningen van Amersfoort.