Organisatie & Makers

Team 2023-2024

Joke Hoolboom | Algemene leiding

Joke studeerde aan de Toneelschool van Amsterdam en werkte als actrice o.a. bij de Appel en Hollandia. Al tijdens haar studie speelde ze mee in Mozart's Don Giovanni o.l.v. Jan Willem de Vriend, die daarmee zijn eerste opera dirigeerde. Dit bijzondere project vormde voor haar het begin van haar interesse en liefde voor opera. In 2016 regisseerde ze zelf een zeer positief ontvangen Don Giovanni.

In 2016 ontving Joke tevens de YAM-award voor Roodhapje als beste internationale jeugdopera. In 2019 regisseerde Joke een nieuwe operaversie van King Lear, waarvan ze tevens het libretto schreef. Joke is ook gediplomeerd cameraman, samen met een camerateam maakt ze van alle producties speelfilms die worden uitgezonden door de NPO. Komend jaar regisseert Joke de nieuwe voorstelling: Reinaert de V.

Niek Idelenburg | Muzikale leiding 

Niek studeerde directie aan het Conservatorium van Amsterdam. Aan het conservatorium van Utrecht studeerde hij cum laude af voor klassiek zang. Hij zong in een groot aantal jeugdopera's zoals: Tantes, 4 Musketiers, Ruimtevlucht en Roodhapje. Niek dirigeerde o.a. Jonathan Dove's The Day After, The Tempest, Zauberflöte|Requiem en Divorce of Figaro.

In de zomer van 2020 componeerde Niek zijn eerste opera: Vliegende Hollander. Hiervoor werd hij genomineerd voor de Matthijs Vermeulenprijs. In 2021 componeerde hij Dwaalhuis, een kameropera om dementie voor kinderen en jongeren bespreekbaar te maken. Voor zijn composities in Mijs met de zwavelstokjes werd hij genomineerd voor de BUMA Music Award 2022. Zijn composities worden uitgegeven door Donemus

Kees Jan van Loveren | Productieleiding

Kees Jan heeft na een lange loopbaan in de fiscale wereld zijn hart gevolgd en is gaan werken in de cultuur sector. Na een mooie tijd bij de Militaire Muziek is de in het Soesterkwartier getogen en woonachtige Amersfoorter sinds juni 2021 werkzaam als productieleider.

Naast Holland Opera is Kees Jan ook werkzaam in de mars- en showwereld als show-choreograaf en instructeur

Anne Hoekema | Marketing 

Anne studeerde in 2015 af aan de opleiding Kunst en Economie richting Theater management aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Sindsdien heeft ze bij verschillende organisaties in de culturele sector gewerkt. 

Anne is opgegroeid met hart voor theater en muziek. 

Geertje van Raak | Zakelijk medewerker

Geertje heeft een bachelor Filosofie & Muziekwetenschap gedaan aan de Universiteit van Utrecht. Ze heeft zich gespecialiseerd in de interactie tussen ethische theorie en morele praktijk, op onderwerpen als publiek beleid en institutionele integriteit. Haar aandachtsgebieden waren duurzaamheid, dierenethiek en medische ethiek. 

Geertje werkt sinds kort als zakelijk medewerker voor Holland Opera. 

Gijs de Jonge | productiemedewerker

 
Na een vooropleiding slagwerk aan het conservatorium besloot Gijs, Kunst en Economie met als specialisatie theater(productie) te gaan studeren aan de HKU. Tijdens zijn opleiding heeft hij stage gelopen bij Stage Entertainment als productie-assistent. Na zijn stage was hij voorstellingsleider bij verschillende operavoorstellingen en locatie producent bij November Music. 
 
Guus den Breeje | Bureaumedewerker en coordinatie vrijwllligers
 

Guus heeft een achtergrond als IT-specialist en is tegenwoordig een goede bekende in het Amersfoortse culturele circuit. 

Behalve voor Holland Opera werkt zij ook voor verschillende initiatieven die de lokale samenhang versterken. Denk aan broedplaatsen, jeugdtheater en de organisatie van Kaalstaart, het festival voor bètakunst en nieuwe ambachten en Guus is erbij..

Douwe Hibma | Decorontwerper

Douwe studeerde kunst en design aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en theatervormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds 2000 werkt Douwe als ontwerper en bouwer van theaterdecors. Daarbij beweegt hij zich tussen locatietheater, special effects en opera. Sinds 2005 ontwerpt hij voor Holland Opera decors.

Een greep uit producties voor Holland Opera: Blauwbaard, Don Giovanni, Roodhapje, Uitvinders. Dit jaar ontwerpt Douwe het decor voor Reinaert de V.

Oene van Geel | Componist

Oene is kunstenaar, violist en componist. Hij componeert in een brede waaier van stijlen en ensembles: van Amsterdam Sinfonietta tot David Kweksilber bigband en van Calefax tot Pynarello. Voor Holland Opera componeerde hij eerder: Feeks, 4 Musketiers en Meermeisje. Komend seizoen maakt hij de muziek voor Reinaert de V. naar een libretto van Simon van der Geest.

Simon van der Geest | Schrijver

Simon groeide op in een piepklein dorpje tussen eindeloze weilanden. Hij volgde de toneelschrijfopleiding in Utrecht en schrijft nu boeken, gedichten en toneelstukken, het liefst voor kinderen. Daarnaast bezoekt hij veel scholen en bibliotheken en geeft hij toneel(schrijf)workshops en lezingen. Voor Holland Opera schreef Simon eerder Zwanenmeer. Komend seizoen schrijft hij het libretto voor Reinaert de V.

Rianne Meboer | Regisseur

Rianne studeerde aan de toneelschool van Maastricht en deed de mime-opleiding in Amsterdam. Als actrice werkte ze o.a. bij Bonte Hond, Golden Palace en Het Houten Huis. Bij Holland Opera regisseerde ze eerder: Eendje Buitenbeentje en de Vos de Raaf en het Meisje. Onlangs regisseerde ze: Odiezee naar een libretto van Abdelkader Benali op muziek van Anne-Maartje Lemereis. Odiezee gaat op tournee in het najaar van 2024.

Anne-Maartje Lemereis | Componist

Anne-Maartje schreef haar eerste compositie toen ze vier jaar was en is er daarna nooit meer mee opgehouden. Ze studeerde piano en compositie aan het conservatorium van Utrecht. Anne-Maartje is sinds juni 2019 als componist verbonden aan KASKO. Ze is tevens oprichter van 'In de Knop'. Hiermee zet ze zich in om compositieonderwijs te bieden aan kinderen en jongeren én om jonge makers te ondersteunen in het maken van eigen werk. Voor Holland Opera componeerde ze Odiezee. Deze productie gaat in het najaar van 2024 op tournee.

Abdelkader Benali | Schrijver

Abdelkader Benali (1975) werd geboren in Marokko. Als klein jongetje kwam hij naar Nederland. Zijn ouders vestigden zich in Rotterdam, waar zijn vader een slagerij begon. Abdelkader maakte zijn debuut met de roman 'Bruiloft aan zee'. Voor Holland Opera schreef hij het libretto van Odiezee, deze productie gaat in het najaar van 2024 op tournee.

Duda Paiva | Poppenmaker en choreograaf

Duda Paiva maakt voorstellingen waarin dans en poppen centraal staan. Associatieve, verhalende voorstellingen waarin mensen met verschillende achtergronden en leeftijden zich kunnen herkennen. Duda maakt komende kerstvakantie de poppen en doet de choreografie voor Reinaert de V.

Jenia Kasatkina | Choreograaf

Jenia studeerde moderne dans bij Codarts in Rotterdam. Holland Opera maakte kennis met haar als danseres van de Stilte in de productie Blauwbaard. Sindsdien maakte ze een aantal indrukwekkende choreografien voor Holland Opera: Don Giovanni, Meermeisje, Divorce of Figaro en Mijs met de zwavelstokjes. 

Yuri Schreuders | Lichtontwerper 

Yuri Schreuders studeerde af in 2012 aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Academie voor Theater en Dans, waar hij zich specialiseerde als lichtontwerper. Sindsdien maakt hij lichtontwerpen voor verschillende gezelschappen zoals Jakop Ahlbom Company, Maas TD en Toneelgroep Oostpool. Voor Holland Opera ontwierp hij het licht voor Divorce of Figaro, Dwaalhuis, Kersentuin en Odiezee.

Tom Gelissen | Geluidsontwerper

Tom studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag – Klassiek Slagwerk en Art of Sound. Tom: "Bij het maken van een geluidsplan, de keuze van de geluidsapparatuur en de plaatsing hiervan, hou ik rekening met wat er op het podium gebeurt. Ik volg de zangers, luister hoe zij zingen (hard of zacht, hoog of laag) en hoe ze bewegen. Verder luister ik naar de instrumentalisten, welke instrumenten ze bespelen, hoe ze deze bespelen en waar hun plek op het podium is.

Iedereen in het publiek, vooraan of achteraan, moet alles goed kunnen horen

Ralph Kooijman | Educatie | Workshops

Ralph studeerde in 2012 af als regisseur aan de Toneelacademie van Maastricht. Sinds 2011 is hij de vaste workshopleider en regisseur van de educatieprojecten van Holland Opera.

Zijn manier van werken is zeer aanstekelijk en inspirerend voor de honderden kinderen waar hij projecten mee maakt. Dit is o.a. Van boek tot podium. Een project waar kinderen vanuit een boek aan de slag gaan met een script en muziek. 

Directie en Bestuur  
Artistieke leiding Niek Idelenburg
Algemene leiding Joke Hoolboom
Dagelijkse organisatie  
Productieleiding Kees Jan van Loveren
Zakelijk medewerker  Geertje van Raak
Bureau & kassa Guus den Breeje
Marketing Anne Hoekema
Productiemedewerker Gijs de Jonge
Raad van Toezicht  
Voorzitter Freek Rijna
Lid Jeanette Franken
Lid Martijn Hassink
Lid Cok van Veen
Lid Ninske Repko
Comite van aanbeveling  
Lucas Bolsius Burgemeester Amersfoort
Dieuwertje Blok Presentator Radio 4 en het Sinterklaasjournaal
Johan Dorrestein  voormalig directeur Cello Biennale & NBE