Organisatie

Directie & Bestuur

Artistiek directeur Niek Idelenburg
Algemeen directeur Joke Hoolboom
   
Dagelijkse organisatie  
Productieleiding Kees Jan van Loveren
Zakelijk medewerker  Geertje van Raak
Bureau & kassa Guus den Breeje
Marketing Anne Hoekema
Productiemedewerker vacature

 

Raad van Toezicht

 
Voorzitter Freek Rijna
Lid Hiske Land
Lid Martijn Hassink
Lid Jeannette Franken
Lid Cok van Veen

 

Comite van aanbeveling

 
Lucas Bolsius Burgemeester Amersfoort
Dieuwertje Blok Presentator Radio 4 en het Sinterklaasjournaal
Johan Dorrestein  voormalig directeur Cello Biennale & NBE  
Jan Willem de Vriend Dirigent Orchestre National Lille & Stuttgarter Phil  

 

Team

Joke Hoolboom | Algemene leiding

Joke studeerde aan de Toneelschool van Amsterdam en werkte als actrice o.a. bij de Appel en Hollandia. Al tijdens haar studie speelde ze mee in Mozart's Don Giovanni o.l.v. Jan Willem de Vriend, die daarmee zijn eerste opera dirigeerde. Dit bijzondere project vormde voor haar het begin van haar interesse en liefde voor opera. In 2016 regisseerde ze zelf een zeer positief ontvangen Don Giovanni.

In 2016 ontving Joke tevens de YAM-award voor Roodhapje als beste internationale jeugdopera. In 2019 regisseerde Joke een nieuwe operaversie van King Lear, waarvan ze tevens het libretto schreef. Joke is ook gediplomeerd cameraman, samen met Ruben Pest en Ard van der Veldt maakt ze van alle producties speelfilms die worden uitgezonden door de NPO.

Niek Idelenburg | Artistieke leiding 

Niek studeerde directie aan het Conservatorium van Amsterdam. Aan het conservatorium van Utrecht studeerde hij cum laude af voor klassiek zang. Hij zong in een groot aantal (jeugd)opera's zoals: Romeo & Zeliha, Tantes, Roodhapje en Blauwbaard. Niek dirigeerde o.a. King Arthur, The Day After en Zauberflöte/Requiem. 

In de zomer van 2020 componeerde hij zijn eerste opera: Vliegende Hollander. Deze opera voor 6 instrumenten en 6 zangers werd genomineerd voor de Matthijs Vermeulenprijs. Voor zijn composities in Mijs met de zwavelstokjes is Niek genomineerd voor de BUMA Music Award 2022. Zijn composities worden uitgegeven door Donemus

Kees Jan van Loveren | Productieleiding

Kees Jan heeft na een lange loopbaan in de fiscale wereld zijn hart gevolgd en is gaan werken in de cultuur sector. Na een mooie tijd bij de Militaire Muziek is de in het Soesterkwartier getogen en woonachtige Amersfoorter sinds juni 2021 werkzaam als productieleider.

Naast Holland Opera is Kees Jan ook werkzaam in de mars- en showwereld als show-choreograaf en instructeur

Anne Hoekema | Marketing 

Anne studeerde in 2015 af aan de opleiding Kunst en Economie richting Theater management aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Sindsdien heeft ze bij verschillende organisaties in de culturele sector gewerkt. 

Anne is opgegroeid met hart voor theater en muziek.                                    

Guus den Breeje | Bureaumedewerker en coordinatie vrijwllligers

Guus heeft een achtergrond als IT-specialist en is tegenwoordig een goede bekende in het Amersfoortse culturele circuit. 

Behalve voor Holland Opera werkt zij ook voor verschillende initiatieven die de lokale samenhang versterken. Denk aan broedplaatsen, jeugdtheater en de organisatie van Kaalstaart, het festival voor bètakunst en nieuwe ambachten en Guus is erbij.

Douwe Hibma | Decorontwerper

Douwe studeerde kunst en design aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en theatervormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds 2000 werkt Douwe als ontwerper en bouwer van theaterdecors. Daarbij beweegt hij zich tussen locatietheater, special effects en opera. Sinds 2005 ontwerpt hij voor Holland Opera decors.

Een greep uit producties voor Holland Opera: Blauwbaard, Don Giovanni, Roodhapje, Uitvinders, en zijn favoriet: STYX.

Tom Gelissen | Geluidsontwerper

Tom studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag – Klassiek Slagwerk en Art of Sound. Tom: "Bij het maken van een geluidsplan, de keuze van de geluidsapparatuur en de plaatsing hiervan, hou ik rekening met wat er op het podium gebeurt. Ik volg de zangers, luister hoe zij zingen (hard of zacht, hoog of laag) en hoe ze bewegen. Verder luister ik naar de instrumentalisten, welke instrumenten ze bespelen, hoe ze deze bespelen en waar hun plek op het podium is.

Iedereen in het publiek, vooraan of achteraan, moet alles goed kunnen horen

Ralph Kooijman | Educatie | Workshops

Ralph studeerde in 2012 af als regisseur aan de Toneelacademie van Maastricht. Sinds 2011 is hij de vaste workshopleider en regisseur van de educatieprojecten van Holland Opera.

Zijn manier van werken is zeer aanstekelijk en inspirerend voor de honderden kinderen waar hij projecten mee maakt. Dit is o.a. Van boek tot podium. Een project waar kinderen vanuit een boek aan de slag gaan met een script en muziek.