Rechtbank zet Fonds Podiumkunsten opnieuw aan het werk

Holland Opera heeft de eerste slag gewonnen in een zaak tegen het Fonds Podiumkunsten (FPK). In een tussenuitspraak geeft Rechtbank Midden Nederland het gezelschap op een aantal belangrijke punten voorlopig gelijk.

Holland Opera kreeg in augustus 2012, ondanks een positief advies, niet de meerjaren subsidie waar ze om vroeg. Holland Opera had 1 punt te weinig vergaard in de rangorde die het fonds sinds de bezuinigingen hanteert. Holland Opera maakte vervolgens bezwaar tegen de wijze waarop de punten zijn toegekend. Hierin volgt de rechter de instelling.

George Lawson, voormalig directeur  FPK, heeft in augustus 2012 tijdens een vergadering van brancheorganisatie NAPK laten weten dat het fonds het risico kan dragen van eventueel alsnog te honoreren instellingen. Ook Henriette Post, huidig directeur van het fonds geeft aan dat er niets zal gebeuren met de al gehonoreerde instellingen.

In die wetenschap heeft Holland Opera om openheid van stukken gevraagd. De enige manier om die te krijgen is via de rechter. Het is overigens een standaardprocedure  in een tenderregeling. Het FPK heeft 8 weken de tijd gekregen om vragen van de rechtbank te beantwoorden. Hierna doet de rechtbank definitief uitspraak.

Ondanks de subsidiestop is Holland Opera, gespecialiseerd in cultuureducatie en jeugdopera, dankzij steun van onder andere de gemeente Amersfoort, VSB fonds, FrieslandCampina en Smink Afvalverwerking BV, erin geslaagd in 2013ongeveer 20.000 bezoekers te trekken.Toch heeft het gezelschap alleen toekomst als er structurele financiële ondersteuning is.