Divorce of Figaro

Zomer 2022 Werkspoorkathedraal Utrecht.

Divorce of Figaro (Figaro lässt sich scheiden) is een komedie van Ödön von Horváth. Het volgt de lotgevallen van de hoofdkarakters uit het huwelijk van Figaro, vooral bekend door Mozarts opera: Nozze di Figaro. Divorce of Figaro is het spannende vervolgverhaal van Figaro, Susanna, de Graaf en de Gravin en vele anderen waarin Mozart in retrospectief zal klinken. Vinnig beschuldigt von Horvath in zijn komedie de wijze waarop de bewoners van een gastland met hun buitenlandse bezoekers omgaan

De keuze van Horvath om door te bouwen op de verhaallijn van de Nozze di Figaro van Mozart was zeker niet toevallig. Ook Mozart leefde in hectische tijden (aanloop naar de Franse revolutie) en baseerde met librettist da Ponte zijn opera op het toneelstuk Le mariage de Figaro van de Franse schrijver Beaumarchais. Deze beschreef een soort me-too situatie avant la lettre; de machthebbers versus het gewone volk. Het stuk was zelfs korte tijd verboden omdat het te bedreigend zou zijn voor de gevestigde orde.

De voorstelling speelt zich af in het grensgebied tussen Duitsland en Nederland. Er zal in drie talen gezongen worden. De graaf en gravin spreken Duits met elkaar en met hun bedienden Figaro en Suzanna. Hun muzikale idioom wordt de muziek van Mozart uit de Nozze di Figaro. Deze muziek verbeeldt de oude wereld. Tijdens het huwelijksfeest van Figaro en Suzanne (het einde van de Nozze) breekt de revolutie uit. Ze vluchten naar Nederland. In eerste instantie lijkt vooral Figaro goed opgenomen te worden; hij kan als kapper onmiddellijk aan de slag. Maar zodra zijn vrouw moeilijkheden heeft om zich aan te passen aan haar nieuwe leefomgeving blijkt het nieuwe land helemaal niet zo gastvrij. Ondertussen proberen de graaf en de gravin op oude voet door te leven; een onmogelijke zaak zonder verblijfsvergunning en zonder geld.

 

Speellijst

Dag Datum Tijd Speelplek - Locatie Telefoon Kaarten
wo 10 aug 2022 21:00 Werkspoorkathedraal Utrecht - try out 033-2020929
do 11 aug 2022 21:00 Werkspoorkathedraal Utrecht - try out
vr 12 aug 2022 21:00 Werkspoorkathedraal Utrecht - Premiere
za 13 aug 2022 21:00  - 
wo 17 aug 2022 21:00  - 
do 18 aug 2022 21:00  - 
vr 19 aug 2022 21:00  - 
za 20 aug 2022 21:00  - 
wo 24 aug 2022 21:00  - 
do 25 aug 2022 21:00  - 
vr 26 aug 2022 21:00  - 
za 27 aug 2022 21:00  - 

Foto's

muziek

Holland Opera neemt de Nozze di Figaro van Mozart als muzikaal vertrekpunt. De graaf en de gravin vormen de oude wereld. Muzikaal blijven zij in het Mozart-idioom zingen. Als zij en Figaro en Susanna vluchten komen ze in een nieuwe wereld, waar ook andere muziek zal klinken. Figaro is de enige die de nieuwe situatie direct accepteert. Deze muziek, gecomponeerd door Niek Idelenburg laat zich kenmerken als een fusion van neobarok en modern klassieke muziek. Harmonisch voelen we het wringen van de tijdgeest.

Idelenburg arrangeerde eerder grote muziekwerken tot kameropera. In 2019 maakte hij een reconstructie van de opera King Lear voor 5 solisten, koor en blazers ensemble. Aanleiding vormde de brieven van de Italiaanse opera componist Giuseppe Verdi waarin bleek dat diens grootste wens was om ooit King Lear te componeren. Verdi had zelfs een libretto laten maken dat hij vervolgens 30 jaar lang op zijn buro liet liggen.

In 2020 (met reprise in 2021) componeerde Niek de onverwacht ingelaste productie: Vliegende Hollander.

Team

Creatie naar de toneeltekst van Ödön von Horvath | Muziek: Wolfgang Amadeus Mozart en Niek Idelenburg | Libretto en regie: Joke Hoolboom | Decor: Douwe Hibma | Kostuums: Martijn J. Kramp |  Lichtontwerp: Yuri Schreuders| Geluidsontwerp: Tom Gelissen 

Uitvoering: o.a.: Martijn Cornet - Figaro | Elisabeth Hetherington - Susanna | Marcel van Dieren - de Graaf | Leonie van Veen - de Gravin | Erik Slik - Herr von Cherubin | Arnout Lems - Kommandant | 

Orkest: Carthago Consort o.l.v. Niek Idelenburg

locatie

Werkspoorkathedraal
Tractieweg 41, 3534 AP Utrecht

Bereikbaarheid met auto - Er is voldoende parkeergelegenheid bij de Werkspoorkathedraal. De parkeerplaatsen bevinden zich dichtbij de locatie. Voor het parkeren van de auto heeft u een parkeerkaart nodig.

Met openbaar vervoer – De Werkspoorkathedraal ligt dichtbij Station Utrecht Zuilen (10 min. lopen). De dichtstbijzijnde bushalte is Gietijzerstraat (2 min. lopen).

Met de fiets – U kan uw fiets stallen in de fietsenrekken naast de Werkspoorkathedraal.