ODIEZEE

Een muzikale zwerftocht

In deze bewerking van de Odyssee door Abdelkader Benali woont een meisje met haar 3 moeders in een flatje, 3-hoog achter. Ze maakt zich zorgen over het klimaat en de stijgende zeespiegel en krijgt al snel de bijnaam O! die! Zee! Ze mist haar vader; hij is de zee op om mensen te redden. Odiezee probeert hem te bellen, maar haar moeders willen daar niets van weten. Hij heeft het te druk, hij is te ver weg, hij mag absoluut niet gestoord worden.

Odiezee besluit hem zelf te gaan zoeken. En zo voert haar tocht langs de ‘zeeschuimende’ jongens via het angstaanjagende oog naar de snackbar van Circe. Een tocht waarin ze niet alleen haar eigen moed ontdekt, maar ook dat wat werkelijk van waarde is.

Odiezee was in de kerstvakantie 2022 te zien in de Veerensmederij in Amersfoort. In 2024 gaat Odiezee op tournee door het hele land.

Speellijst

Dag Datum Tijd Speelplek - Locatie Telefoon Kaarten
za 17 dec 2022 14:00 Veerensmederij - Amersfoort uitverkocht

Trailer

Foto's

Recensies

"De held van het verhaal is de jonge Odiezee – een fijne rol van Vera Fiselier, die haar personage mooi laat balanceren tussen verstandig en onbezonnen. In regie van Rianne Meboer zien we het meisje op avontuur in haar wijk.
 
Muzikaal slaat de golfslag over het toneel in composities van Anne-Maartje Lemereis. Met zijn bajan legt Robbrecht Van Cauwenberghe een zeewaardige soundtrack onder de scènes, afgewisseld met spannende ritmes. De performers vlechten hun stemmen hier doorheen met krachtige samenzang en creëren een intrigerend universumpje. Daarin speelt het decor een belangrijke rol die verschillende locaties herbergt. Zo wordt Odiezee een odyssee op zakformaat." lees hier de hele recensie in NRC
 

“Odiezee is de hoofdpersoon in de gelijknamige familieopera van Holland Opera. Een grappig, absurdistisch en geëngageerd verhaal dat het klimaatprobleem fantasievol op kindermaat snijdt. 

Abdelkader Benali liet zich inspireren door zijn favoriete verhaal van Homerus over Odysseus, de man die met zijn zeilschip de zeeën bevaart. Odiezee stapt in de voetsporen van haar vader. “Bouw je eigen schip”, zingt het koor. “Red één mens, dan red je de wereld!”. 
lees hier de hele recensie in Trouw.
 
"Een avontuurlijke hervertelling van de Odyssee. In plaats van een epische oorlogsheld zien we een jonge klimaatactivist, die de wereld intrekt om haar vader te vinden. 
 
Abdelkader Benali creëert in het libretto veel ruimte voor kleine avonturen binnen het grotere avontuur, met verwijzingen naar de originele Odyssee. De muziek (Anne-Maartje Lemereis) voegt kleur en rijkdom toe" 
lees hier de hele recensie in de Theaterkrant.

reviews

Neeltje (6), Flinn (9), Jeppe (11) en Pien (12) gingen met vader en moeder (Lonneke) naar Amersfoort. Daar zagen ze Odiezee van Holland Opera, een bewerking van de Odyssee, op muziek van Anne-Maartje Lemereis en geregisseerd door Rianne Meboer. Lees hier in operamagazine hun verslag.

 

Team

CREATIE
Muziek Anne-Maartje Lemereis | Libretto Abdelkader Benali | Regie Rianne Meboer | Dramaturgie Joke Hoolboom | Decor Douwe Hibma | Graffiti Caspar Cruse | Geluidsontwerp Tom Gelissen | Lichtontwerp Yuri Schreuders | Kostuums Freja Roelofs | Regie assistent Martijn Schrier


UITVOERING
Thalia: Vera Fiselier | Hera: Florien de la Fosse | Afrodite: Erik Slik | Athene: Berend Eijkhout | Instrumentalist/Bayan: Robbrecht Van Cauwenberghe 

locatie