DON GIOVANNI 2016

VOLKSKRANT ★★★★★ TROUW & NRC ★★★★

Don Giovanni is een enorme verleider, duizenden vrouwen heeft hij op zijn beroemde lijst staan. Nooit is hij gehinderd door zijn geweten. Tot hij op een avond een moord pleegt...

'Don Giovanni al 25 jaar op het verlanglijstje'

Voor de opening van de nieuwe Toneelschool van Amsterdam presenteerden 25 jaar geleden studenten geen toneelstuk, maar Mozarts meesterlijke opera: Don Giovanni. Acteurs zongen de rollen en Jan Willem de Vriend dirigeerde zijn eerste opera. Joke Hoolboom was één van de studenten die meezong, voor haar een onvergetelijke kennismaking met opera. Na deze Don Giovanni was ze werkzaam bij toneelgroep Hollandia van Johan Simons, bekend van locatietheater. Later richtte Hoolboom haar eigen operagezelschap op en realiseert inmiddels sinds 2005 jaarlijks een opera op een bijzondere locatie. Don Giovanni bleef een droom.

Na 25 jaar gaat het er toch van komen: Don Giovanni door Holland Opera op locatie in een regie van Joke Hoolboom. De productie is in samenwerking met orkest de Nieuwe Philharmonie Utrecht onder leiding van Johannes Leertouwer. Hij zag 25 jaar geleden deze Toneelschoolproductie Don Giovanni die een diepe indruk op hem maakte. Toeval bestaat niet dat zij dit nu samen gaan realiseren. Voor deze Don Giovanni strijkt het gezelschap neer in de ‘Werkspoorkathedraal’ in Utrecht. Een zeer theatrale ruimte in de sfeer van industriële vormgeving uit de vorige eeuw. Een jonge cast van zangers en orkest spelen voorstellingen van 16 augustus t/m 3 september.

Trailer

RECENSIES

VOLKSKRANT ★★★★★
Het kan blijkbaar: een klassieke opera indikken en van eigentijdse beats voorzien, en toch muzikaal en theatraal overeind blijven. In de ogen van doorgewinterde operaliefhebbers zal het waarschijnlijk blasfemie zijn: een door elkaar gehusselde opera Don Giovanni waaruit ruim een kwart is weggeknipt, waarbij de personages Leporello en Masetto in elkaar geschoven zijn en waarin entr'actes met een stevige housebeat voor afwisseling zorgen. Maar de hoofdzaak is: het werkt.

NRC ★★★★
Don Giovanni staat hoog op de ranglijst van meest gemotoriseerde opera's. Althans, in de radicale bewerking die Holland Opera van Mozarts meesterstuk maakte, met sportauto, Amerikaanse klassiekers, ijscowagentjes en rijdende inspectietoren. Don Giovanni is magistraal - en notoir problematisch. Het is een tragedie (Don Giovanni verkracht Anna, vermoordt haar vader, vertoont geen wroeging) en een blijspel.

TROUW ★★★★
Don Giovanni krijgt verrassend sterke emotionele impact. In de proloog van 'Don Giovanni' is het gelijk raak. Gekleed in een strak maatpak vergrijpt de hoofdpersoon zich op straat aan Donna Anna. Als haar vader dat ziet en woedend uit zijn gele Ferrari stapt, schiet Giovanni hem dood. Ottavio, Anna's geliefde, zweert 'op haar ogen' dat hij niet zal rusten voordat de moord op haar vader is gewroken.

REVIEWS

TEAM

Creatives
Holland Opera i.s.m. de Nieuwe Philharmonie Utrecht – Muziek: W.A. Mozart – Regie: Joke Hoolboom – Dirigent: Johannes Leertouwer – Decor: Douwe Hibma – Licht: Maarten Warmerdam – Geluid: Tom Gelissen - Sound Design: Roel Slootman - Kostuums: Sophie Ketting - Grime: Bernadette Hilhorst

Cast
Don Giovanni: Martijn Cornet – Leporello: Rick Zwart – Donna Anna: Leonie van Veen – Don Ottavio: Erik Slik – Donna Elvira: Fenna Ograjensek – Zerlina: Lilian Farahani – Il Commendatore: Sinan Vural

Dans
Jenia Kasatkina - Carlo Camagni - Chris Havner - Paolo Yao - Jeroen van Acker

LOCATIE

Werkspoorkathedraal, Utrecht