DWAALHUIS 2021 (8+)

In Dwaalhuis speelt een man piano, een vrouw herkent de melodie, pakt haar trompet en speelt mee. Langzaam komen we achter hun verleden en hun toekomst.

Een voorstelling over de kracht van muziek. Want muziek vergeet je nooit.

Theaterblad Scènes:

'Met het verglijden van tijd vervagen onze herinneringen, maar muziek neemt in ons menselijk geheugen een bijzondere plaats in. Dat is het vertrekpunt van Dwaalhuis van Holland Opera. Je komt soms ogen tekort in deze technisch verfijnde productie.'

Alzheimercentrum Amsterdam
Na de voorstelling vertelt een professor van Alzheimercentrum Amsterdam over wat muziek doet met de hersenen. En over hoe muziek patienten met Alzheimer kan helpen. Natuurlijk kun je hier al je vragen stellen. 

FOTO'S

RECENSIES

Theaterkrant:

'In de aangrijpende opera Dwaalhuis maakt Holland Opera dementie en de wanhoop van een partner pijnlijk invoelbaar, zonder ook maar een moment in goedkoop effectbejag te vervallen.

De muziek van Idelenburg spiegelt bij dit alles de emoties: woeste en repeterende soloklanken worden gecontrasteerd met meer lyrische passages als de man (piano) en vrouw (trompet) samen spelen, ondersteund door de bandopname van strijkkwintet FUSE' 

Theaterblad Scènes:

'Met het verglijden van tijd vervagen onze herinneringen, maar muziek neemt in ons menselijk geheugen een bijzondere plaats in. Dat is het vertrekpunt van Dwaalhuis van Holland Opera.

Joke Hoolboom regisseerde behendig de vele bewegingen van de spelers, maar ook die in het door de animaties van Mehdi Assem steeds veranderende decor van Douwe Hibma met mooie schaduwen op de grote draaideuren. Je komt soms ogen tekort in deze technisch verfijnde productie' Lees hier de hele recensie

de Nieuwe Muze:

'Via een passende enscenering, soms ook met smaakvolle humor ontvouwt deze kameropera zich tot een juweel.

Zoals meestal bij Holland Opera overtuigen de solisten in hun rollen. Ook de instrumenten vervullen hun rollen met verve. Zo levert de piano regelmatig commentaar op de woorden van de trompettiste. Verlangend of soms berustend, dan weer met dalende overmatige kwarten, het interval dat traditioneel krachten symboliseert die het gelukkig samenzijn van mensen tegenwerken of zelfs snel ‘geramde’ zesendertigste noten die de onmachtige woede verklanken. Bovenal werkt de afwisseling zang en trompetspel goed en zelfs soms zo melancholisch dat Chet Baker op een wolkje langs lijkt te drijven'. Lees hier de hele recensie.

REVIEWS

De WijkJury maakt theaterbezoek toegankelijk voor alle lagen van de stad Amersfoort. De juryleden komen uit verschillende Amersfoortse wijken en hebben verschillende achtergronden en leeftijden. Eén ding hebben ze sowieso gemeen: ze zijn allemaal nieuwsgierig naar theater, maar wisten de weg naar de zalen nog niet te vinden. Tot nu.

Naar het voorbeeld van de landelijke WijkJury van Adelheid Roosen / Female Economy, brengt de WijkJury nieuw publiek naar het theater. Ze verdiepen zich in elkaars verhalen en herkennen zich in de scènes op het toneel. Om extra verdieping te bieden, worden de voorstellingen gecombineerd met nagesprekken of kijkjes achter de schermen. Ze gaan in gesprek met de makers en elkaar, om hun perspectieven te delen en die van anderen te begrijpen. Aan het eind van het seizoen kiezen zij hun favoriet: de Keuze van de WijkJury. 

De Wijkjury selecteerde onze productie Dwaalhuis tot hun favoriete top drie.

Over Dwaalhuis zei de Wijkjury o.a.: Dwaalhuis is een indringende opera, maar tegelijkertijd een voorstelling die veel aan de verbeelding overlaat. 

TEAM

CREATIE
Muziek: Niek Idelenburg | Libretto: Daantje Idelenburg | Concept & Regie: Joke Hoolboom | Decor: Douwe Hibma | Animatie: Mehdi Assem, Dennis de Bruin |Lichtontwerp: Yuri Schreuders | Geluidsontwerp: Tom Gelissen |  Kostuumontwerp: Martijn J. Kramp |Regieassistent: Rianne Meboer | Video: Ruben Pest & Ard van der Veldt 

UITVOERING
Sopraan & trompet: Björk Nilsdottir | Tenor & piano: Niek Idelenburg | Ensemble: FUSE strijkkwintet (soundtrack)

LOCATIE

Theater de Veerensmederij Amersfoort