STYX

Holland Opera speelt in samenwerking met jongNBE en DOX op het adembenemende Fort Rijnauwen: STYX. Aan de oever van de Styx wacht Charon op de doden. Saai, dodelijk saai vindt hij zijn taak. Doden brengen nu eenmaal geen leven in de brouwerij. Tot Antigone verschijnt, de strijdbare en levend begraven dochter van Oidipous. Een ontmoeting tussen twee uitersten in een muzikaal grillige omlijsting.

STYX is naast een politiek drama vooral een familiedrama. We zien herkenbare gelijkenissen en tegenstelling tussen bloedverwanten. In dit gitzwarte verhaal ontbreekt het echter niet aan humor. Componist Chiel Meijering heeft een rijk palet aan muzikale kleuren aangebracht met aandacht voor het drama, maar ook voor knotsgekke muzikale momenten voor het 13 koppige blazersensemble.

En daarmee krijgt Charon, die ondanks zijn merkwaardige beroep een aanstekelijk gevoel voor humor heeft, een belangrijke rol: Hij zet als veerman de overledenen de rivier de Styx over als ze hem een obool geven. Geen obool? Dan is hij ook altijd in voor een goed verhaal.

Foto's

Trailer

RECENSIES

TROUW ★★★★
Actuele en zinderende opera in een geweldig decor | Wat deze opera zo bijzonder maakt is het natuurlijk gebruik van de omgeving en het intense samenspel tussen de zangers, die elkaar vanaf grote afstanden toezingen. Zelfs de donkere wolken die zich in de loop van de opera samenpakken boven het fort lijken geregisseerd. Het Jong Nederlands Blazersensemble speelt bovenop het fort en toon zich veelzijdig.

THEATERKRANT ★★★★
Het is weer vanouds spannend op Fort Rijnauwen | Ondanks het suggestieve affiche, waarop Antigone voor een grote watervlakte staat, is er in deze, door Joke Hoolboom geregisseerde, voorstelling geen druppel water te bekennen. De gestorven worden niet met een bootje de Styx overgezet naar de Hades, maar via spectaculair hoge hijskranen - lees de hele recensie.

VOLKSKRANT ★★★
De Styx in Utrecht: Holland Opera met spectaculaire enscenering op idyllische plek.

TEAM

Creatie | Muziek: Chiel Meijering - Libretto: Imme Dros - Concept en regie: Joke Hoolboom - Choreografie: Ryan Djojokarso - Decor: Douwe Hibma – Lichtontwerp: Maarten Warmerdam - Geluidsontwerp: Paul Jeukendrup - Kostuums: Esmee Thomassen - Grime: Bernadette Hilhorst

Uitvoering | Charon: Wiebe Pier Cnossen – Antigone: Leonie van Veen - Kreon/ Haimon: Martijn Cornet – Ismene / Iokaste: Leonie van Rheden – Oidipous / Polyneikes: Jean Leon Klostermann

Orkest | jongNBE (jong Nederlands Blazers Ensemble) o.l.v. Dick Verhoef

Dans | DOX o.l.v. Ryan Djojokarso

Beeld | Iepe Leeman

TIMELAPS

LOCATIE

Fort Rijnauwen Vossegatsedijk 5, Bunnik.